Inne korzyści z dodania odrobiny soli do swojej dietyOprócz tych korzyści, istnieje kilka innych, które mogą pochodzić z włączenia odrobiny soli do swojej diety. Sól może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju kamieni nerkowych, szczególnie u osób z wysokim ciśnieniem krwi. Sól może również pomóc w zapobieganiu skurczom mięśni, zwłaszcza u sportowców. Sól może być nawet korzystna dla zdrowia psychicznego, ponieważ może pomóc w zapobieganiu depresji, zwłaszcza u niektórych osób. Jeśli jeszcze nie dodajesz odrobiny soli do swojej diety, istnieje wiele korzyści zdrowotnych, które wynikają z tego. Dlaczego więc nie spróbować dodać trochę dodatkowej soli do swojej diety? Z pewnością odczujesz korzyści.

Sól a ciśnienie krwi

Jak już omówiliśmy, jedną z najważniejszych funkcji soli w organizmie jest pomoc w utrzymaniu normalnego ciśnienia krwi. Jest to ważne, ponieważ jeśli twoje ciśnienie krwi staje się zbyt wysokie, istnieje większa szansa, że będziesz cierpiał na choroby układu krążenia, atak serca lub udar.

  • Nie możemy dodawać zbyt wiele soli do naszej diety, ponieważ może to spowodować wzrost ciśnienia krwi, ale zalecana dzienna ilość soli pomoże zapobiec temu u większości ludzi.
  • Istnieje wiele różnych czynników, które mogą powodować wzrost ciśnienia krwi.

Jeśli masz już wysokie ciśnienie krwi, jest kilka rzeczy, które możesz zrobić, aby utrzymać je w ryzach. Na przykład, należy starać się prowadzić zdrowy tryb życia, który obejmuje ćwiczenia i zdrową dietę. Należy unikać niektórych pokarmów, takich jak żywność przetworzona, a także niektórych napojów, takich jak napoje gazowane i alkohol. Należy również starać się utrzymać zdrową wagę, ponieważ nadwaga lub otyłość mogą zwiększyć ciśnienie krwi.

Sól a funkcjonowanie mięśni

Jeśli podnosisz ciężary, być może zauważyłeś, że po kilku tygodniach treningu twoje mięśnie nie wydają się być tak silne, jak na początku. Dzieje się tak dlatego, że mięśnie rozpadają się w wyniku podnoszenia ciężarów. Dobrym sposobem, aby temu zapobiec jest stosowanie zdrowej diety, która zawiera dużo białka, z którego zbudowane są mięśnie. Ale jak mięśnie faktycznie rosną, gdy podnosimy ciężary? Wiele z tego, co dzieje się wewnątrz naszych mięśni po podniesieniu ciężarów, dzieje się z powodu zwiększenia ilości wapnia. Aby mięśnie mogły rosnąć, muszą się trochę zepsuć, a następnie naprawiają się i stają się silniejsze, dlatego po podniesieniu ciężarów widać poprawę funkcjonowania mięśni. Jeśli nie jesz wystarczającej ilości białka, twoje mięśnie faktycznie rozpadają się w szybszym tempie niż się naprawiają. Dieta uboga w białko lub nie zawierająca wystarczającej ilości aminokwasów (które tworzą białka) może spowodować, że mięśnie będą się rozpadać w szybszym tempie niż rosnąć.